Svédmasszázs

A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Eredeti formája masszázs és testgyakorlatok ötvözete. A masszőr, simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. A masszázs fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását. A masszázs során a vérkeringés és az emésztés javítása érdekében – a hagyományos módszer szerint – a páciensnek is el kell végeznie néhány testgyakorlatot, de nélküle is kiváló hatást lehet elérni vele. A svéd masszázs csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenekelőtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. Ez a kezelés a legismertebb masszázsok közé tartozik, mert az egész testre kiterjed, az izmok, inak, és ízületek átmasszírozására irányul. Elősegíti a mozgásfunkciók helyes működését, ellazítja a fájdalmasan feszülő, görcsös izmokat.

A klasszikus svédmasszázs öt alapfogásból épül fel, ezek: simítás,dörzsölés,gyúrás,ütögetés,vibráció (más néven rezegtetés)
A modern masszázs kiegészítő fogásokat is alkalmaz, ezek: intermittáló nyomás,felrázás,kirázás,vezetett passzív kimozgatás

A vendég a kezelés alatt az ágyon fekszik és a kívánt kezelendő felületet a masszőr, kezelésbe veszi. Célja a helyi keringés fokozása. A vérellátás javulása a bőr rugalmasságát is javítja, az izmok vérellátása is fokozódik, ezeken kívül kedvezően hat a légzőközpontra és a vegetatív idegrendszerre is. Vérbőséget okoz, és kedvező hatással bír az anyagcserére. A svédmasszázs nemcsak a testre hat. Ezzel a kezeléssel megszüntethetjük a problémáink okozta stresszes, feszült állapotot a testben. Visszanyerhetjük testünk rugalmasságát, ellenálló képességét, ami a szellemünkre is azonos hatással van. Segítségével kapcsolatba kerülünk és hatást fejthetünk ki az idegrendszerre. A svédmasszázs relaxál, oldja a feszültséget, és segít az alvászavarok leküzdésében; sőt, bizonyos típusú fájdalmak csökkentésére is kiválóan alkalmas. Nem csak lelki, de olyan szervi problémákban is segítséget nyújt, mint például a magas vérnyomás, emésztési zavarok, gerincbántalmak, szívpanaszok és légzőszervi problémák. A masszázs során az egész testet átmasszírozzák a kezektől egészen a talpakig.

Kezelés menete röviden:
A svédmasszázs legelterjedtebb fogásai a simító, dörzsölő, gyúró, és rezegtető mozdulatok. A simító mozdulatok segítségével egyenletesen eloszlik a masszázskrém a testen, ezzel előidézve a test általános ellazulását. Az ezt követő mélysimítások mindig a szív felé irányulnak, amik serkentik a vérkeringést és bemelegednek az izmok. Majd a dörzsöléssel, gyúrással folytatódik. Ez ellazítja az izmokat, szétválasztja a merev izomrostokat, fokozza az izmok vérellátását. Az izmok tonizálására az ütögetés különféle formáit lehet alkalmazni, melyek lehetnek erősek, enyhék, lassúak és gyorsak egyaránt. A dörzsölés két ujjal történik a test speciális pontjain. A kezelés rendszerint masszázságyon történik, de egyes eseteknél földre terített szivacson, matracon is végezhető.

Milyen problémák esetén ajánlott:
– reumás megbetegedéseknél
– mozgásszervi problémák esetén
– ortopéd betegségek kiegészítő kezelésére
– rándulások, görcsök és húzódások kezelésére
– szívpanaszok és magas vérnyomás kezelésére
– tartáshibák korrigálására
– izommerevség feloldására
– légzési problémák és pszichoszomatikus betegségek gyógyítására

Ellenjavallatok:
– Lázas állapot
– Fertőző betegség (kiemelten a fertőző bőrbetegségek)
– Akut gyulladás
– Daganatos betegség (a végstádium kivételével)
– Friss trauma, műtét utáni állapot
– Hámhiány
– Vérzékenység, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedése
– Rheumatoid arthritis aktív fázisa
– Előrehaladott csontritkulás
– Be nem állított magas vérnyomás
– Ízületi instabilitás
– Egyes szív- és keringési problémák
– Visszeresség (az érintett végtagot nem szabad masszírozni, de máshol lehet)
– Legyengült, alkoholos, beszámíthatatlan állapot
– Várandóság – nem általános kizáró ok, egyes időszakok és egyes testtájak ellenjavalltak, megváltozik a fogások erőssége és jellege, és nem lehet a szokott módon fektetni a vendéget.
– Menstruáció – a masszázs keringésfokozó hatása erősíti a vérzést, a görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása pedig megkönnyíti a menstruáció elviselését, ezért a masszázs egyéni mérlegelést és döntést igényel.

Kezelés időtartama: 50 perc

Hány éves kortól ajánlott: 0-110 év

Milyen rendszerességgel ajánlott:
Az állapot felmérés eldönti, hogy kinek milyen rendszerességgel ajánlott! Ha felmértük az állapotot a legtöbb esetben már az első kezelést követően érezhető a javulás. Ezt követően a masszázs gyakoriságát leegyeztetjük és mindig egyénre szabva határozzuk meg. A gyakorisága általában minimum havi 1-2 alkalom, de a hetente 1-2 alkalom segít fent tartani és szebbé varázsolni a mindennapokat.

A kezeléssel kapcsolatos fontos tudnivalók:
– Milyen ruhában történik? Szabaddá tesszük a kezelendő testfelületet. A masszázsnál azt testrészt letakarjuk, amin nem dolgozunk, és az adott testrészen végezzük el kezelést. Fehérnemű, illetve fürdőruha ajánlott! A masszázshoz az alsóneműt nem kell levenni.
– Kell-e bármit vinni a kezelésre? Nem szükséges!
– Szükséges-e utána zuhanyozni? Higiénia szempontokat figyelembe véve, igen célszerű előtte zuhanyozni! Ez nemcsak higiéniai szempontból előnyös, hanem ellazítja, felkészíti a testet a masszázsra, ezáltal fokozza annak hatékonyságát, továbbá a kezelés során használt olajok, krémek is könnyebben felszívódnak a tiszta bőrön át. Masszázs után is lehetőség van tusolásra, de nem ajánlott, mert a bemasszírozott krémek és olajok tovább tudják kifejteni hatásukat!
– Előtte kell-e figyelni táplálkozásra, folyadékfogyasztásra? A masszázst lehetőleg könnyű étkezés előzze meg, sem éhgyomorra, sem teli hassal nem egészséges. A bővebb folyadék bevitel javasolt előtte. A kezelés alatt a szervezet sok folyadékot veszít, így távoznak a szervezetből a káros mérgező anyagok. Szénsavmentes ásványvízzel, vagy frissítő, finom gyümölcsteával pótolja a folyadékveszteséget.
– Utána mire kell figyelni : A masszázs hatására a bőrben vérbőség keletkezik (kipirosodik), javul a sejtek anyagcseréje. Nem kell megijedni, rövid időn belül elmúlik! Folyadék bevitel fontossága kiemelt, a hatásosabb cél érdekében javasolt!

Kezeléseink jótékony hatással lehetnek a betegségére, enyhíthetik a tüneteket és elősegíthetik a gyógyulást, azonban kérjük, hogy a kezelések megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, illetve kérje ki véleményét.

     
     

Comments are closed