Nyirok masszázs

Nyirok masszázs (nyirokdrenázs). A nyirokdrenázs olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást; rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását. Az erős immunrendszer bázisát a jó nyirokáramlás és a nyirokcsomók helyes működése képezi. A nyirokcsomó a szervezet első védelmi vonala, védőbástyája, így fontos hogy megfelelően tudja feladatát ellátni. A manuális nyirokdrenázs megalkotója Dr. Emil Vodder. A drenázs szó jelentése: folyadékelvezetés, víztelenítés.
A nyirokmasszázs ma már tudományosan bebizonyított és elismert eljárás. A nyirokrendszer a szövetekben termelődő nyiroknak a szállítására, részben pedig a fehérvérsejtek termelésére szolgál. A nyirokedényrendszer nyirokhajszálerekből, nyiroktörzsekből és nyirokszervekből áll. A nyirokerek hálózatában nem található izmos szerv (mint a szív) mely a nyirok áramlását fenntartaná, mozgását más tényezők befolyásolják (pl.: az izmok nyomó hatása és a rekeszmozgás).

A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly megtartása. Ha ez felborul a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik. A nyirokdrenázs alkalmazásakor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás. Mérséklődik a feszülés, a nyomás miatti fájdalom!
Hat az idegrendszerre: a vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, a páciens, álmos, nyugodt lesz. A jól kivitelezett drenázzsal a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, melyek feladata a fájdalom csökkentése.
Hat az immunrendszerre: a nyirokdrenázs hatására a folyadékegyensúly normalizálódik ezáltal a védekezés is hatékonyabbá válik. A nyirok izgatása, ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat eltávolítjuk a kötőszövetből. Ilyen anyagok (mint pl. fehérjék, vírusok, baktériumok, toxinok) a méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállíthatók el.

A nyirokmasszázs kivitelezése teljesen eltér a hagyományos masszázs során használt fogásrendszertől. Enyhe gyengéd csavaró, pumpáló, gördülő fogások a nyirokelvezetést segítik elő. Minden fogás nyomó és lazító fázisból áll. Rendszeresen alkalmazva érhető el siker, egy kezelés nem elegendő a hosszú távú sikerességhez!
Az eljárás lényege a pangó nyirokfolyadék elvezetése a kötőszövetből. Mivel a nyirokrendszer szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, alapvetően meghatározza a szervezet regenerációs képességét és segíti a salakanyag kiválasztását a szövetekben, így akadálytalan működése rendkívül fontos. A nyirokmasszázs hatékonyan csökkenti a nyirokpangás által okozott tüneteket (duzzadt boka, narancsbőr). A nyirok keringés aktiválásával beindul a szervezet öntisztító, méregtelenítő folyamata, és a méreganyagok kiürülnek a vesén, emésztőrendszeren keresztül. A méregtelenítés hatásra erősödik az immunrendszer, mely beindítja az öngyógyító folyamatokat. A nyirokmasszázs jótékonyan hat az idegrendszerre is; nyugtat, ellazít, elősegíti a pihentető alvást, javítja a közérzetet. Nagyszerű kiegészítője a fogyókúráknak, illetve léböjt-kúrák előtt és után is alkalmazható. Hatása infraszaunával fokozható (ennek használatát inkább a nyirokmasszázs után ajánljuk).

Kezelés menete röviden:
-Nyaki nyirokcsomók kiürítése, kulcscsonti árok
-Arc, fül, tarkó, nyak
-Karok (hónalj, felkar, alkar, kéz, ujjak)
-Mellkas, has, derék, csípő
-Lábak elöl (lágyék, comb, térd, lábszár, boka, lábujjak, talp)
-Lábak hátul (combtő, comb, térdhajlat, lábszár, boka)
-Hát

Ezek körül lehet választani az 50 percen bellül!

Milyen problémák esetén ajánlott:
– prevenciós céllal a folyadékegyensúly megtartása érdekében
– minden pangásos állapotban (ödéma, vérömleny)
– fogyókúrázóknak a rugalmasság megtartása érdekében
– könnyzacskó keletkezése esetén
– minden olyan bőrelváltozás ahol a fehérje túltengés áll fenn, allergia, krónikus ekcéma, égések, krónikus megfázás, hajhullás..
– cellulitisz (narancsbőr) csökkentésére
– ödémák megelőzésére, kezelésére (lábszáron jelentkező ödémák, mellműtétek utáni kar ödémák)
– fogamzásgátlót szedő nők részére
– legyengült immunrendszer stimulálására
– puffadás, székrekedés megszüntetésére
– fejfájás, migrén estén
– alvászavar, álmatlanság esetén
– változókorban lévő hölgyeknél a tünetek enyhítésére
– általános immungyengeség, asztma, allergiák esetén
– visszatérő felső légúti fertőzésekkor, orrdugulásra, torokfájásra
– műtéti hegek mielőbbi gyógyulásának elősegítésére
– hajhullásra (ha nem egyértelmű az ok)
– ízületi gyulladások kiegészítő kezelésére
– traumák, zúzódások, ütődések kezelésére

Ellenjavallatok:
– szoptatás
-pajzsmirigy rendellenesség
– daganatos betegségek
– szívelégtelenséghez társuló ödémák esetén legyengült, lázas állapot
– heveny gyulladásos állapotok
– friss trombózis, embóliaveszély miatt
– asztma
– alacsony vérnyomásnál óvatosan
– fertőző megbetegedések esetében

Kezelés időtartama: 50 perc

Hány éves kortól ajánlott: Nyiroködémás betegek kezelését már kisgyermek kortól! (Ha a kezelés nem elegendő , akkor Nyiroködéma Központban a javaslat!)

Milyen rendszerességgel ajánlott: A nyirokmasszázs kb. 10-12 alkalom után fejti ki jótékony hatásait, ezért kúraszerűen érdemes alkalmazni (egyetlen masszázs nem elég tartós cél eléréséhez). A kezelés akár mindennap elvégezhető.

A kezeléssel kapcsolatos fontos tudnivalók:
– Milyen ruhában történik? A kezelendő masszázs felületet szabaddá tesszük, és azon végezzük, el a vízelvezetést!
– Kell-e bármit vinni a kezelésre? Nem szükséges
– Szükséges-e utána zuhanyozni? Nem szükséges
– Előtte kell-e figyelni táplálkozásra, folyadékfogyasztásra? A nyirokmasszázs napján, és a kúra alatt végig fokozott folyadékfogyasztást javasolunk, mivel ez segít fellazítani és kiüríteni a lerakodott salakanyagokat. Így értelemszerűen a nyirokmasszázzsal és táplálkozási tanácsadás követésével együttese. Az egyedi terhelés – étrend, életmód, vízminőség – függvényében évente 2-4 alkalommal célszerű a kúrát ismételni. Azonban meg kell jegyezni, hogy a megfelelően átgondolt, tudományos alapokon nyugvó étrend és életmód követésével ez lecsökkenthető az évi két kúrára. A fogyást is elő lehet vele segíteni (kellő vízbevitel minimum 20 testkilogrammonként 1l )
– Utána mire kell figyelni? Ajánlott a masszázs előtt és után pár napig több folyadékot fogyasztani. Segít kiválasztani a feloldódó salakanyagokat. Nyirokmasszázs után nagyobb mennyiségű a bélsár székeléskor és nyák van a székletben. A vastagbél is tisztul.

Kezeléseink jótékony hatással lehetnek a betegségére, enyhíthetik a tüneteket és elősegíthetik a gyógyulást, azonban kérjük, hogy a kezelések megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, illetve kérje ki véleményét.

Szolgáltatás ára: 6.500 Ft.

   
   

Comments are closed